Lager je eno najpogosteje uživanih piv na svetu, znano po svojem osvežujočem okusu, bistrem videzu in široki priljubljenosti med pivoljubci. Ime “lager” izvira iz nemške besede lagern, ki pomeni “skladiščiti”, saj zori bistveno dlje kot ale, in to pri nzkih temperaturah.
Izvor lagerja sega v Nemčijo iz 15. stoletja, natančneje v bavarsko regijo, kjer so pivovarji začeli uporabljati posebne vrste kvasovk, ki se aktivirajo pri nižjih temperaturah (4-12 °C). Ta proces omogoča počasnejšo fermentacijo, pivovarji pa so ga skladiščili v hladnih jamah ali kleteh, kjer je pivo postopoma dozorevalo in razvilo svoj prepoznaven okus.
Značilnosti lager piva vključujejo čist, svež in uravnotežen profil okusa. Za razliko od alea, ki ima bogatejši in bolj sadni okus, je lagerj običajno bolj blag, z nežnimi sladnimi notami in lahkotnim grenkim pookusom, odvisno od vrste hmelja. Najpogostejše vrste lagerja so svetli (helles), temni (dunkel), bock in pilsner, ki je pravzaprav priljubljena različica lagerja.
Zanimivost: lager je bil v 19. stoletju zaslužen za širitev industrijskega pivovarstva. Danes ga proizvaja večina velikih svetovnih pivovarn. Čeprav ga mnogi povezujejo s preprostimi komercialnimi znamkami, je lager tudi osnova številnih craft piv, ki raziskujejo nove arome in načine fermentacije.
Na vsak način je lager univerzalno pivo – odlično se poda k različnim jedem in jedem na žaru, pa vse od narezkov do pikantnih jedi. Je odlična izbira za osvežitev ob vsakem letnem času.
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!